Дигитален идентитет и online репутација


Форма за повратен одговор    |       Аудио    |    Превземете ја содржината / / / Игра
  VIDEOSДоктор Џек и Мистер Хајд (Кои сте вие и другите на интернет и како да се заштитите?)

Резултати & Цели Кликнете за да прочитате  

На крајот од овој модул ќе можете да:

Дознаете потребни информации за вашиот дигитален идентитет и онлајн репутација.

Секцијата се фокусира на:

  • Доктор Џек и Мистер Хајд (Кои сте вие и другите на интернет и како да се заштитите?)
  • Кражба на идентитет: што ќе се случи ако ви го украдат идентитетот?

  • Кражба на профил: што ќе се случи ако ги користат вашите профили? Неколку совети како да го избегнете тоа. 

Кои сте вие на интернет?Кликнете за да прочитате  

На интернет, вие сте сè што објавувате и сè што коментирате на другите корисници.

Сè што објавувате на интернет може да го видат другите корисници.

Дури и ако можете да ги поставите поставките за приватност каде што објавувате на „само за пријатели“ или слично, личноста што сака да ја види вашата објава има начини тоа да го направи.

Бидејќи луѓето не можат да ве видат, вие би можеле да постапите поинаку бидејќи сте зад екранот.

За разлика од реалниот живот, сè што објавувате на интернет има светска распространетост.

Ова значи дека луѓето од целиот свет можат да дознаат за вас, а исто така и вие можете да дознаете за луѓе од целиот свет.

Измамник може да истражува многу повеќе луѓе и повнимателно да ја избере својата жртва. Овој и други фактори ги прават интернет измамите сè почести.

Кражба на идентитет: што ќе се случи ако ви го украдат идентитетот?Кликнете за да прочитате  

Лицето кое незаконски пристапува до вашиот профил може да изврши многу малициозни дејства.

Во најдобар случај, тие можат да ве копираат за да прават компромитирачки или незаконски објави.

Во најлош случај, тие можат да ве копиррат и да разговараат со вашите познаници или семејството, велејќи им дека имате проблем и ви требаат пари, а со тоа да ги измамат. Кражбата на идентитет не влијае само на вас.

Друг лош случај е ако некој има пристап до вашите банкарски податоци, може да започне интернет купување или трансакции и да украде пари.

Ако некогаш се случи ова, обидете се да разговарате со поддршката на платформата каде што е украдена вашата сметка, променете ги лозинките, известете ги засегнатите и ако крадецот успеал да направи купување, известете ја и вашата банка.

Кражбата на идентитет не влијае само на вас!

Друг лош случај е ако некој има пристап до вашите банкарски податоци, може да започне интернет купување или трансакции и да украде пари.

Ако некогаш се случи ова, обидете се да разговарате со поддршката на платформата каде што ви е украдена сметката, променете ги лозинките, известете ги засегнатите и ако крадецот направил купување, известете ја и вашата банка.

 

 

Постојат неколку работи што можете да ги направите за да избегнете кражба на сметка:

- Не зачувувајте лозинки на ниеден уред, обидете се да ги запомните.

- Обидете се да користите различни лозинки за различни сајтови. Ако некој ја дознае вашата лозинка за една платформа, нема да може да пристапи до други сајтови.

- Не го користете вашето име, корисничко име или други лични информации на платформата што го олеснуваат откривањето.

- Користете лозинки подолги од 8 знаци и користете број или посебен знак за да избегнете напади за дознавање на вашата лозинка.

- Никогаш не ја споделувајте вашата лозинка на интернет, дури и ако некое лице ви каже дека е модератор, администратор или персонал за поддршка на страната.

 

 

Кражба на идентитет: што ќе се случи ако ви го украдат идентитетот?Дополнителни совети. Кликнете за да прочитате  

Навистина, исто така треба да бидете повнимателни за она што го објавувате на социјалните мрежи.

Обидете се да објавувате што е можно помалку информации за себе, особено чувствителни информации, детали за идентификација или банкарски податоци.

Важни информации што НЕ треба да ги споделувате јавно може да бидат:

- Локацијата каде што живеете;

- Е-пошта;

- Телефонски број;

- Компромитирачка мултимедијална содржина;

- Лични документи;

- Информации за вашите банкарски трансакции;

- Информации за плата;

- Лозинки од секаков вид.

- Кражба на сметка и идентитет

 

Избегнувајте да се најавувате на профили на туѓи компјутери, особено на јавни компјутери.

Многу платформи поддржуваат потврда во два чекора, на пр. користејќи го вашиот телефонски број, користете го кога имате можност.

Она што се прикачува на интернет, останува на интернет засекогаш. Она што го објавувате, што кажувате, како се однесувате, ќе биде достапно за сите, вклучително и: можните идни работодавци, вашето семејство и деца и вашите пријатели. И не само сега, туку и во иднина.

 


Тестирајте се себе си!Опис:

Оваа модул ќе понуди „совети што да се прави, а што не “ како што се „Не користете јавни компјутери“, „Поставете силна и сложена лозинка“, „Проверете дали користите безбеден линк“, потврда со двоен фактор итн. дигитален идентитет. Овој модул, исто така, ќе информира за безбедните начини на користење на социјалните медиуми и што не треба да се открива на интернет.


Клучни зборови

Дигитален идентитет, интернет репутација, интернет, измами, интернет, измами, социјални мрежи


цели / резултати:

На крајот од овој модул, ќе:
Ќе научите што треба да знаете за вашиот дигитален идентитет и интернет репутација.
Модулот се фокусира на:
Секција 3.1. Доктор Џек и Мистер Хајд (Кои сте вие и другите на интернет и како да се заштитите?)
Секција 3.1.1 Вовед
Секција 3.1.2. Кражба на идентитет: што ќе се случи ако ви го украдат идентитетот?
Секција 3.2.3. Кражба на профил: што ќе се случи ако ги користат вашите профили? Неколку совети како да го избегнете тоа.
Секција 3.2.4. Дополнителни совети


Библиографија