Безбедност и креативност на Интернет: Што има да се научи?


Форма за повратен одговор    |       Аудио    |    Превземете ја содржината / / / Игра
  VIDEOSНајчести измами преку Интернет: примери за најчести измами преку Интернет, заштитете ги вашите информации на интернет.

Резултати & Цели Кликнете за да прочитате  

На крајот од овој модул ќе можете да :

Бидете свесни за безбедноста на интернет во дигиталниот културен свет

Оваа секција ќе се фокусира на:

  • Најчести измами преку Интернет: примери на најчести измами на Интернет, заштита на вашите информации на интернет
  • Online безбедност во културниот свет, како да избегнете измами специфични за културниот свет (лажни билети, хакирање или фишинг)

  • Совети за безбедност на Интернет

воведКликнете за да прочитате  

Најчести измами на интернет: примери на најчести измами преку Интернет, заштитете ги вашите информации на интернет.

Интернет измамите стануваат се почести поради зголемениот број на луѓе кои секојдневно користат Интернет.

Целта на овие измами не се само вашите пари, туку и вашите информации, а второто е потешко да се забележи.

Основното работење на измамниците не е променето, тие нудат производи или услуги во замена за „премногу добра за да биде вистинита“ сума пари или да добијат информации во замена за неколку прашања.

Тие исто така може да понудат заеми или понуди за работа како начин да ве натераат да ја прифатите мамката.

Оглас за вработувањеКликнете за да прочитате  

На пример, огласот за работа предлага плата со полно работно време само со скратено дневно работно време и не бара никакво претходно искуство. Платата е превисока и ова може да се смета за прв показател дека огласот може да биде измама.

Пред да го пополните формуларот или да дадете информации, секогаш е добро:

- Да се провери автентичноста на веб-страната на која е објавен огласот;

- Квалитетот на сликите или коментарите во случај на продажба на производи;

- Компанијата што го објавува огласот;

- Понудените работни поволности.

 
Банкарска измамаКликнете за да прочитате  

Други обиди за измама може да копираат ентитет како што е вашата банка или веб-страна што ја посетувате со изговор дека има одлична понуда или дека нешто не е во ред со сомнителен линк.

Ако мислите дека е важно, како во случајот со вашата банка, повикајте ги наместо да кликнете на линкот.